Ласерска стоматологија

Нашата поликлиника се занимава и со ласерската стоматологија, тоа е релативно нов пристап на изведување на стоматолошки процедури, кој вклучува употреба на ласери за третман на повеќе дентални состојби и заболувања. Со нашиот ласерски систем-Fotona LightWalker целиот процес се извршува побрзо, полесно и поефективно. 

Fotona Lightwalker 

Fotona LightWalker е ласерски систем кој се користи во различни медицински и стоматолошки апликации. Произведен е од Fotona, водечки снабдувач на ласерски системи за медицински, стоматолошки и естетски третмани.

Системот Fotona LightWalker користи напредна ласерска технологија за извршување на широк опсег на процедури со висока прецизност и ефикасност. 

Во стоматолошката област, Fotona LightWalker се користи за различни стоматолошки процедури, вклучувајќи третмани на тврди и меки ткива. Брановата должина Er:YAG се користи за стоматолошки апликации како што се подготовка на шуплина, третман на коренски канали и пародонтална терапија. Nd:YAG брановата должина се користи за орална хирургија, имплантологија со помош на ласер и пародонтални третмани.

За што се користи Fotona LightWalker ласерот?

  • Ендодонција
  • Имплантологија 
  • Дебонд на протези
  • Орална хирургија 
  • Белење на заби
  • Естетика на лице 

Белеење на заби

Fotona Lightwalker e најбрзиот, најнежниот и минимално инвазивен третман за белење на заби,кој ги користи уникатните карактеристики на бранова должина  Er:YAG.

Процесот на белење на забите со Fotona го користи фактот дека брановата должина на ласерот Er:YAG има врв на апсорпција во вода, што е главната компонента на геловите за избелување на забите. Поради високата апсорпција во вода, ласерскиот зрак Er:YAG целосно се апсорбира во гелот и не продира во тврдото ткиво или пулпата, како што е случајот со другите методи за белење со помош на ласер.

Целиот процес се изведува побрзо, безболно и поефикасно.

Корекција на Gummy smile

Gummy smile или вишок на гингива е значаен естетски проблем за повеќе луѓе бидејќи непцата се премногу видливи над горните заби. За среќа, ласерскиот систем со Fotona LightWalker успешно го решава овој недостаток и помага да постигнете убаво избалансирана насмевка.Ова иновативна процедура користи напредна ласерска технологија за нежно подигнување и моделирање на линијата на непцата (гингивата) ,намалувајќи го вишокот ткиво на непцата и откривајќи повеќе од вашите природни заби.

Ендодонција со Фотона 

Користејќи ласерска технологија, системот Fotona LightWalker нуди неколку предности во ендодонтскиот третман во споредба со традиционалните методи. Обезбедува поголема прецизност, подобрена ефикасност и намалена непријатност кај пациентот. Ласерската енергија може да се искористи за чистење и дезинфекција на коренските канали, отстранување на заразено или воспалено ткиво и обликување на каналите за подобро полнење.

Дебондирање на протези со Фотона 

Ласерскиот систем Fotona LightWalker може да се користи во ортодонцијата за отстранување на протезите. Кога е време да се отстранат брекетите, процесот обично вклучува нивно рачно отстранување, како и отстранување на лепилото од забите, што понекогаш може да одземе време и да биде непријатно за пациентот. Ласерот може да помогне во брзо и безбедно отстранување на брекетите од забите. Ласерската енергија може да го насочи лепилото, предизвикувајќи негово слабеење и овозможување полесно завршување на процесот.

Имплантологија со Фотона 

Ласерскиот систем Fotona LightWalker може да се користи и во имплантолошките процедури. Имплантологијата вклучува поставување на забни импланти за да се заменат исчезнатите заби. Fotona LightWalker нуди неколку предности во имплантолошките третмани: 

  • Ласерот може да се користи за подготовка на местото на имплантот со создавање прецизен и контролиран засек во ткивото на непцата. Ова помага во минимизирање на крварењето и намалување на постоперативната непријатност.
  • Ласерот може да се користи за обликување и контура на ткивото на непцата околу местото на имплантот, создавајќи естетски пријатен резултат. Исто така, може да помогне во отстранување на вишокот ткиво или откривање на скриените импланти.
  • Енергијата на ласерот може да помогне да се елиминираат бактериите и да се стерилизира хируршката област, намалувајќи го ризикот од инфекција за време на процесот на поставување имплант.
  • Ласерот Fotona LightWalker нуди различни режими и поставки кои можат да промовираат побрзо заздравување и регенерација на ткивото по поставувањето на имплантот. Ова може да резултира со намалено време на опоравување за пациентите.