Лицева естетика

Нашата поликлиника се занимава и со естетика на лице, освен со стоматолошки услуги, како и подмладување на кожата со помош на високо професионални методи. Вклучува широк спектар на третмани за подмладување како што се хијалуронски филери, ботокс, мезотерапија за лице и тело и PRP (плазма богата со тромбоцити). 

Ние сме првата поликлиника во Северна Македонија која работи естетика на лицето со методот PRP, каде плазмата од сопствената крв се користи за подмладување, а отсега ќе можете да најдете и третман за ревитализација на женската интима.

Хијалуронски филери

Водени од потребите на стоматологијата и естетиката, едукативниот центар и стоматолошка поликлиника – Дента ЕС нуди услуги од областа на естетиката на лицето.

Нашите клиенти често се одлучуваат за хијалурон бидејќи е сосема природен и се распаѓа со текот на времето. Користиме препарати со највисок квалитет, аплицирани од професионални доктори по медицина, со знаење кое произлегува од долгогодишното искуство на нашите партнери. Спец. д-р Слободан Ѓеоргиев од Дента ЕС.

Хијалуронските препарати (филери) се на природна основа и нивното дејство со текот на времето исчезнува, па од таа гледна точка се погодни за оние кои сакаат суптилно да го подобрат изгледот на својата кожа со полнење на брчките, а не знаат дали сакаат одредена трајна корекција или како превентивна мерка за спречување на создавање подлабоки брчки.

Хијалуронските филери се користат за отстранување на знаците на стареење, како што се корекција на контурите и волуменот на усните, корекција на усните, назолабијалните брчки, марионетите, глабеларниот регион, регионот околу очите и линеарни брчки на челото.

Во поликлиниката Дента ЕС работиме со ексклузивниот француски бренд Vivacy – Stylage.

Morpheus8 

Morpheus8 е иновативен третман за подмладување на кожата. Комбинира микро игли и радиофреквентна енергија за да го стимулира производството на колаген, што резултира со поцврста, помазна и помладешка кожа во делот на лицето, вратот, деколтето и телото.

Morpheus8 е познат по својата способност да обезбеди затегнување на кожата, намалување на брчките и подобрување на текстурата, што го прави популарен избор за поединци кои бараат помладешки и подмладен изглед.

Овој минимално инвазивен метод е приспособлив, што го прави погоден за различни типови на кожа и проблеми. Morpheus8 нуди импресивни резултати во целокупно подмладување на лицето, што го прави популарен избор во областа на естетската медицина.

PRP (плазма богата со тромбоцити)

Помогнете си без да внесувате ништо однадвор. Фактори на раст како основа за лекување. На здравиот организам му треба само мала помош за чудесно да си помогне. Но, овој пат вашата крв е таа што може да даде неверојатни резултати.

PRP (Ratelet Rach Plasma) е производ на крв (плазма), богат со тромбоцити. Но, што е толку посебно во тоа? Тромбоцитите извршуваат многу функции, вклучувајќи згрутчување на крвта и ослободување на фактори за раст. Овие фактори на раст ги стимулираат матичните клетки да регенерираат ново ткиво. Колку повеќе фактори за раст има, толку повеќе матични клетки се стимулираат да произведуваат ново ткиво, па телото побрзо и поефикасно заздравува. Затоа PRP досега се користеше во медицината за заздравување на рани.

Подмладување на кожата со PRP

Но, неодамна се користи и за подмладување на кожата – факторите на раст кои се враќаат во кожата иницираат раст на нов колаген, ново масно ткиво (кое и помага на кожата да стане мазна) и нови крвни садови (за здрав сјај на кожата). Вистинско чудо, без сетилни секвенци, кое ја враќа формата, го подобрува тенот и текстурата и буквално создава ново помладо ткиво.

Раст на коска за време на стоматолошка процедура

Морфогените протеини на коските се подфамилија на хормони за раст, па со нив може да се формира нова коска. Оттука и употребата на PRP за раст на коска во стоматолошки процедури како што се забните импланти – сега коската може да биде предизвикана да расте повеќе од очекуваното и побрзо од кога било досега. Може да се користи и при: апликација на графт, процедури за подигнување на синусите, процедури за зголемување на гребенот, затворање на усните и поправка на дефекти на непцето и поправка на фистула помеѓу синусната празнина и устата.

Како се изведува?

Доволно количество тромбоцити се добива само од 15-55ml крв, тоа е сопствената крв на пациентот, така што не се можни никакви преносливи болести. А тоа ја прави операцијата потполно безбедна – се што се враќа во телото е крвта, па не може да предизвика никакви реакции. Единствена што ја спроведува оваа процедура во областа на естетиката на лицето во Северна Македонија е поликлиниката Дента ЕС, која неодамна ја набави оваа опрема. Консултациите се бесплатни, а резултатите се неверојатни!

Botulinium Toxin – Ботокс

Водени од потребите на стоматологијата и естетиката, едукативниот центар и стоматолошката поликлиника Дента ЕС започнаа да нудат услуги од областа на естетиката на лицето.

„За клиентите кои претпочитаат подолготрајни ефекти, користиме ботулински токсин, кој навистина може да направи драматични, но и суптилни промени на кожата, како и да коригира одредени недостатоци на кожата. Дополнително, болутинскиот токсин е корисен и за стоматолошки процедури при различни недостатоци“ д-р Слободан Ѓеоргиев од Дента ЕС.

Ботулиум токсинот или популарно наречен ботокс се користи за подмладување на кожата на лицето, вратот, деколтето, како и за примена во областа на стоматологијата за решавање на „гумената насмевка“, бруксизмот, лошите навики во мускулите на брадата и за надминување на примарна хиперхидроза. . Спротивно на вообичаеното мислење, ботоксот не е присутен само кај популарните ѕвезди, каде што често се преувеличува и забележува, туку може да се користи за многу суптилни операции кои ќе го постигнат она што го сакаме без да биде очигледно дека воопшто било нешто направено.

Консултациите се бесплатни, сите зафати ги вршат лекари специјалисти и целта е секогаш иста – поврзување на убавината и здравјето во совршена симбиоза. Јавете ни се за совет и потоа одлучете.

Мезотерапија / Мезонити

Мезотерапијата вклучува инјектирање на активни супстанции во средниот слој на кожата или мезодермот. Во зависност од воведениот коктел се постигнуваат различни ефекти, па мезотерапијата може да се примени во различни области од медицината, како што се: дерматологија, ревматологија, стоматологија, естетска медицина, спортска медицина, физикална терапија, оториноларингологија итн.

Најпопуларна е употребата на мезотерапија на лицето како начин за подмладување и освежување на кожата. Со само допирање до средниот слој на кожата, се постигнуваат подобри резултати од користење само локални препарати како креми за лице. За да го постигнеме ова, користиме ролери (дерма пенкала), но и ги внесуваме активните состојки во кожата со помош на безболна мала игла, допирајќи ја секоја пора на кожата поединечно. Во Дента ЕС користиме коктели за мезотерапија на лице од врвната козметика на INNO AESTHETICS.

Но, мезотерапијата на телото се користи и за: губење на вишок облини и целулит, затегнување на кожата по влијание на различни фактори како породување, губење на телесна маса итн.

3D мезонити

ЗD мезонитот е едноставен систем на поставување на конци во кожата кои служат за измазнување на брчките и затегнување, односно подигнување на кожата. Конците се направени од биоразградлив материјал и се внесуваат со помош на игла во кожата и на тој начин се формира арматура која ја затегнува кожата како што сакаме. Овие нишки исчезнуваат од кожата за 180-240 дена, но во текот на два месеци создаваат колаген во кожата кој (затегнува и измазнува) го одржува овој лифтинг.

Овој начин на подмладување на кожата е идеален за сите делови на лицето за отстранување на назолабијалните брчки, длабоките брчки, деколтето, а совршен е и за брчките на челото, каде што можеме да се справиме со овој недостаток за 15 минути. Третманот е идеален за оние кои се против ботоксот бидејќи е на природна база. За време на третманот не е потребна анестезија, туку само нанесување на благ анестетик крем и благото црвенило кое трае само еден ден по интервенцијата. По поставувањето на мезонитите, движењето на лицето не е ограничено, а други третмани за лице може да се применат веќе по 3 недели.

3D мезонитите може да се користат во комбинација со хијалуронски филери, каде што површните брчки се пополнуваат со филер, а подлабоките со конци. Овие третмани ги вршат само лекари кои многу добро ја познаваат анатомијата и физиологијата на кожата.

Липолиза

Липолизата вклучува инјектирање на активни супстанции кои доведуваат до топење на локализираните масни наслаги. Дента ЕС овие третмани ги изведува со производите INNO. INNO е светски познат бренд кој поседува сопствена лабораторија за развој на производи и секојдневно работи на подобрување на квалитетот на истите, а има широк асортиман од мезотераписки коктели до хемиски пилинг и секако производи за секојдневна нега на кожата и нејзина заштита од надворешни влијанија.